top of page
  • Writer's pictureAngelica

TvÄ mest overkliga skrÀmmande dygn i mitt liv!


Hej alla finađŸ„°

Jag tĂ€nkte nu berĂ€tta om mina tvĂ„ senaste dygn, de tvĂ„ mest overkliga skrĂ€mmande dygn jag vart med om.😰


Jag har inte skrivit nÄtt inlÀgg pÄ vÀldigt vÀldigt lÀnge dÄ jag inte vart helt i form och inte haft nÄgon lust eller ork.

Har ju skapat denna bloggen för att det ska vara kul att dela med mig av mina tankar, mina vĂ€gar mot bĂ€ttre hĂ€lsa, resor och det mesta i livet. Men orken och lusten har inte funnits dĂ€r sĂ„ dĂ„ har jag valt att lĂ€gga det Ă„t sidan tills det kommer tillbaka, hoppas ni förstĂ„rđŸ˜ŠđŸ™đŸŒ

Jag har som jag skrivit tidigare haft urinvÀgsinfektion av och till sen i september dÄ vi kom hem frÄn USA.

Jag har försökt med allt till och med antibiotika som ni flesta vet jag inte helt gillar att ta 😬men det kommer tillbaka sĂ„ snart jag slutat.

Har de sista mÄnaderna tagit prover som sÀger att det Àr borta och att det inte finns bakterier men jag har ju kÀnt att nÄtt Àr fel, kÀnslan finns dÀr om Àn inte svidet sÄ ett mÀrkligt tryck och obehag.

Har Àven en myom pÄ livmodern sÄ lÀkarna mm tror det Àr det jag ev kÀnt av. (Inte jag)

Hur som helst hÀnde nu detta som jag vill berÀtta för er för att ni ska fÄ en inblick hur det ser ut frÄn en patiens synvinkel och vilket fantastiskt jobb all sjukhuspersonal i vÀrldens alla hörn gör och vilka bedrövliga val de kanske mÄste ta....


Det började egentligen i Lördags med hög feber och misstanke om njurbÀckensinflammation, inte haft feber pÄ 11Är!

Fick antibiotika av lÀkarn och har sen varje dag bara ökad CRP för varje dag 12, 60, 80...

I tisdags var den uppe pĂ„ 102 och min huslĂ€kare ringde sjukhuset för att bli inlagd dĂ„ det inte vĂ€nder trots Antibiotika och febern gick upp och ner varannan timma 38,5-40.4😰

Febern gick inte heller ned med febernedsÀttande.

DĂ„ jag hade hög feber och lite hosta fick jag gĂ„ in i misstanke om corona vĂ€gen pĂ„ sjukhuset 🙈


Utanför sjukhuset stÄr Securitas vakter med munskydd vid alla ingÄngar och du kommer inte inte in om du inte har tid eller kommer akut, en och en fÄr gÄ in och absolut inga anhöriga eller besökare!

Jag fick gÄ in i ambulans garaget dÀr Sykehuset i Vestfold som ligger i vÄr grannby TÞnsberg satt upp sina corona militÀrtÀlt, mÀngder av gula och vitklÀdda rymdmÀnniskor gick omkring dÀr inne och log med ögonen, det enda man kunde se genom skyddsglasögnen pÄ deras annars totalt tÀckta kroppar.

Fick en sĂ€ng att lĂ€gga mig pĂ„ och sen kom de och tog galet mycket blodprov đŸ©ž

Och sÄ satte de in en sÄn dÀr lÀskig sak i armen som de sedan skulle ge mig mediciner genom intravenöst, jag Àr gaaaalet mesig nÀr det kommer till sÄnt men det gick bra.

Sen till Corona testet, fy fasen det var lĂ„ngt ifrĂ„n mysigt, en liknande lĂ„ng mascara borste, titta upp, andas med munnen och in i nĂ€san sĂ„ lĂ„ngt sĂ„ den kĂ€ndes i halsen och med en lukt och kĂ€nsla som inte var trevlig men det gick bra och ganska snabbt. Svaret skulle komma vid midnatt klockan var nu 13.00 🙈


Skulle ta ett kisseprov, de hade ordnat en stol med hÄl i pÄ baksidan av tÀltet bakom ett skynke som var den provisoriska toaletten.

De bad hela tiden om ursÀkt för hur situationen var pga allt overkligt.

Sen röntgen pĂ„ lungorna.. bakom andra tĂ€ltet, det kom en frĂ„n röntgen inne i sjukhuset ner och mötte min ”sĂ€ng” och min rymdsköterska vid en linje.

Röntgen kvinnans sida hade en grön skylt REN SIDA, vĂ„r sida hade en röd skyllt OREN SIDA. đŸ˜±

Det sattes en platta bakom min rygg och den stora röntgen pÄ den rena sidan försökte pricka rÀtt frÄn ett ganska stort avstÄnd.

Imponerad av deras kreativa lösningar ligger jag dĂ€r och blir röntgad bakom ett militĂ€rtĂ€lt i ett svin kallt betonggarage med rör mm i taken, sĂ„ sjukt overkligt, gĂ„r inte att ta in, det kĂ€nns som ett krig och det Ă€r det ju pĂ„ ett vis, ett vĂ€rldskrig mot ett virus 🩠 😰


Tillbaka in i tÀltet en doktor till kom och klÀmde, kÀnde och lyssnade och miljoner frÄgor och med glimten i ögonen och sÄ mycket humor i allt detta sjuka.

DĂ€r lĂ„g jag nĂ„gra timmar och sĂ„g och hörde saker man helst inte vill veta och se 🙈

De Àr sÄ duktiga, hÄller humöret uppe, peppar varann, lugnar patienter, diskuterar hur de kan lösa problem, vad hÀnder nÀr resurserna Àr slut, skyddsklÀder nÀr de tar slut, lösningar pÄ minsta möjliga slösa, ambulanser tÀckta i plast invÀndigt som de fÄr ta ut tvÀtta av plasta om igen innan nÀsta alarm, kommer in nya ambulanser och patienter hela tiden jag sÀnker medelÄldern men finns Àven en del yngre och sÄ mycket konstiga frÄgor de fÄr svara pÄ, en del frÄgor de inte har svaret pÄ men sÄ tÄlmodiga och trygga i sina röster ÀndÄ!

De sista veckorna har vart overkliga som de Àr, i butiker, pÄ flygplatser pÄ tv, i vÀrlden!

Men att komma sÄ hÀr nÀra öga mot öga pÄ nÄgot vis var sÄ galet skrÀmmande och jag lÄg dÀr, kÀnde mig sÄ liten och grÀt, kÀnde mig rÀdd men ÀndÄ sÄ trygg!


Jag var sjÀlvklart inte sÄ prioriterad, vilket jag förstÄr gott och vÀl!

Hade gjort samma val sjÀlv, men valen kan ÀndÄ inte vara lÀtta för dem, alla som kommer dit mÄr ju inte bra och de vill ju inget hellre Àn att hjÀlpa alla!

NÀr jag lÄg dÀr och sÄg allt detta overkliga var det som om man var med i en hemsk framtidsfilm/krigsfilm eller en riktig jÀkla mardröm.

Jag var bara i det tÀltet i ca 6 timmar, sjukvÄrdspersonal har och har haft huvudrollen varje dag flera timmar om dagen redan i flera veckor, knappt nÄgra pauser, ibland hinner de inte Àta eller gÄ pÄ toa. De jobbar övertid, deras semestrar Àr redan instÀllda, de jobbar Àven de helger de inte skulle. Hur lÀnge orkar de?

De Àr ju ocksÄ faktiskt vanliga mÀnniskor!

De har ocksÄ familjer och vÀnner!

De rĂ€knar med att toppen antagligen kommer i Maj😰


Den dagen jag var dÀr var det lugnare Àn det varit tidigare, det Àr jag sÄ tacksam för! Hoppas det hÄller i sig!

Det kanske det gör om vi jobbar för att minska spridningen genom att faktiskt stanna hemma i största möjliga mÄn!

Kanske Àr det det som gett effekt nu...

I Norge har vi ju faktiskt haft strÀnga order om att knappt gÄ ut, skolor och dagis stÀngda i tvÄ veckor och nu blev det förlÀngt till efter pÄsk.

Dagis Àr bara öppet för de barn som har förÀldrar som jobbar inom vÄrden.

Apotek mm har öppet men max 3 personer inne samtidigt och hÄll avstÄnd!

Kan det vara det som gett effekt? Jag hoppas detđŸ™đŸŒ


Åter igen WOW va jag Ă€r imponerad av sjukvĂ„rdspersonal, vilket mod, vilka brutala situationer, sĂ„ svĂ„ra beslut, beslut som de i mĂ„nga situationer inte har nĂ„got svar pĂ„, i vissa lĂ€gen vet de inte vad de ska göra, sĂ„ rĂ€dda Ă€ven dem och samtidigt sĂ„ vĂ€nliga och omhĂ€ndertagande! Deras yrken Ă€r alltid hjĂ€ltar men nu Ă€nnu mer! đŸ™đŸŒâ™„ïž


Kl 18 fick jag ett isolerat rum och Ă€ntligen vatten och lite mat och vĂ€rme đŸ™đŸŒ

Hade inte ens fĂ„tt i mig frukost pĂ„ morgonen, skulle bara till lĂ€karen för nytt prov och sen hem igen med bara plĂ„nboken i fickan...trodde jag🙈😬

Och ingen fick komma med saker till mig heller, kanske om jag hamnade pÄ infektionskliniken senare och inte corona kliniken.

DÀr pÄ det isolerade rummet lÄg jag, sÄ tyst, sÄ kalt, sÄ ensamt, en mobil med 20% ström och ingen laddare, frÄgade lite genant om det möjligtvis fanns en att lÄna att fÄ in eller om de kunde ta min telefon ut men det gick tyvÀrr inte.

DÄ och dÄ kom de supertrevliga rymdsjuksköterskorna in och bytte dropp antibiotikan och vÀtskan tog tempen och försökte fÄ ned febern.

Jag försökte sova men det var omöjligt min monkeybrain vÀgrade va tyst, kÀndes som jag nÀstan blev galen!

Sekundvisaren pĂ„ klockan i rummet var tyst men minutvisaren klickade till och shit va de minuterna gick lĂ„ngsamt 😕


Kl 23.09 öppnades dörren och in kom en vanligt klÀdd sjuksköterska, kom fram till sÀngen och log -Det var negativt Corona test! Skönt va?

Jag blev sĂ„ glad och lĂ€ttad đŸ™đŸŒđŸ„°

Och det var ocksÄ en sÄn glÀdje att fÄ se ett helt ansikte inte bara ögon som var det Ànda jag sett pÄ 11 timmar.

SÄn lÀttnad att fÄ bekrÀftat att det inte var corona Àven om jag misstÀnkte att det inte var det, för Àven om jag inte trÀffat sÄ mÄnga det sista och vi försökt hÄlla oss mest hemma har jag ju varit i butiken, samt veckan innan hos mina förÀldrar och Àven Espens förÀldrar.

Hade jag rÄkat smitta dem hade jag aldrig förlÄtit mig sjÀlv!

SÄ snÀlla, vakna och fatta hur lÀtt detta smittar!

Även du som kĂ€nner dig frisk kan du bĂ€ra pĂ„ det och smittas.

Även om du inte sjĂ€lv Ă€r rĂ€dd att fĂ„ det tĂ€nk pĂ„ de andra som Ă€r i riskgrupp och Ă€ldre, det kan va nĂ„n nĂ€ra dig som dör pga din oansvarighet!

Jag tror dessvĂ€rre nĂ€st intill alla kommer fĂ„ det men för att inte alla ska fĂ„ det nĂ€stan samtidigt bör vi försöka sprida ut det sĂ„ vi inte hamnar i samma situation som bland annat Italien. De sjĂ€lva ber ju nu till resten av vĂ€rlden, de önskar de tog sina beslut tidigare! 😱

UtsÀtt inte vÄrdpersonal för Ànnu mer press och otrevliga valbeslut, det finns inga garantier att det inte Àr du sjÀlv som hamnar dÀr eller de du har nÀrmst!

Stanna hemma och sluta gnÀll över att du inte kan Äka pÄ hytta, Äka pÄ din semester, instÀllda fester, mindre kunder, dÄlig ekonomi, ja till och med ev konkurs...byt jobb med en sjukvÄrdspersonal i dagens lÀge en dag sÄ sÄ Àndrar du dig nog!

SlĂ€pp egot!! 😬

Det finns hemskheter som krig, svÀlt, orÀttvisor hela tiden men för mÄnga av oss Àr det pÄ avstÄnd och Àven om vi tycker det Àr bedrövligt sÄ drabbar det inte oss pÄ samma sÀtt!

Denna situation vi Àr i nu sitter vi i ALLA samtidigt i hela vÀrlden pÄ samma gÄng!

Antagligen för första gÄngen sen spanska sjukan för exakt 100 Är sedan.

Minskar vi spridningen med att hÄlla oss mest möjligt hemma kanske det gÄr över fortare och snabbare sÄ vi sedan kan kan hjÀlpas Ät tillsammans att komma pÄ fötter igen!


Det Ă€r sĂ„ overkligt, spöklikt och hemskt det som hĂ€nder men jag hoppas och tror att det kommer nĂ„tt gott utav det tillslut! đŸ™đŸŒâ™„ïž

Till och med vĂ„rdpersonalen tĂ€nker samma 😍

VĂ€rlden, universum behövde vĂ€l en paus och den egoistiska mĂ€nskligheten fĂ„r sig en lĂ€xa om vad som Ă€r viktigt och uppskatta det lilla och förhoppningsvis lĂ€ra sig samarbeta och att vi allt och alla Ă€r lika♄


Nu Àr jag hemma igen!

Hade det inte vart för corona och brist pÄ platser hade jag behövt vara kvar nÄgra dagar till!

Proverna Àr fortfarande höga, febern pendlar och kniven i ryggen sitter kvar men de ser att jag svara pÄ antibiotikan och nu fÄr jag ha koll sjÀlv och fortsÀtta hemma med antibiotika och febernedsÀttning!

Blir jag minsta lilla sÀmre Àr det rÀtt in igen!

Varje tablett fĂ„r en egen pratstund innan den slinker ned, att den ska hjĂ€lpa mig bli bra och att jag Ă€r tacksam över att den finns! 😂😂

Som mĂ„nga av er vet Ă€r jag ju inte sĂ„ glad i skolmediciner och vill helst undvika ta dem och det gör jag sĂ„ mycket jag kan men nĂ€r det Ă€r sĂ„pass allvarligt som njurbĂ€ckensinflammation Ă€r det viktigt att ta skolmedicinen! DĂ„ behöver man antibiotika annars vĂ€ntar döden runt hörnan dĂ„ det snabbt kan bli till blodförgifning😰


Nu fokuserar jag pÄ att bli frisk och nÀr jag blivit det ska jag ta tag i att stötta upp kroppen igen.

Och hjÀlpa den bli bra frÄn det antibiotikan tagit bort utöver inflammationen sÄ jag inte fÄr mer besvÀr av annat!


Kramar och kĂ€rlek till er alla och snĂ€lla var försiktiga, ni vill inte bli sjuka pĂ„ nĂ„tt sĂ€tt i dessa tider!!! ♄♄♄♄♄

Och sist vill jag tacka ALL fantastisk personal pĂ„ TĂžnsberg sjukhus och vĂ€rldens all sjukvĂ„rdspersonal för det fantastiska jobb ni gör och vĂ„gar!!! Ni var och Ă€r fantastiska pĂ„ alla sĂ€tt đŸ™đŸŒâ™„ïžđŸ˜

1,345 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page